Anti-VEGF – najsavremenija terapija

 

Anti-VEGF terapija je primena lekova koji sprečavaju stvaranje novih krvnih sudova u oku čime se smanjuje rizik od krvarenja, stvaranja otoka i gubitka vida. Lek se aplicira u vidu injekcije direktno u staklasti deo oka kako bi se izbegla neželjena dejstva oralne ili intravenske primene. Uobičajeno se daju tri doze leka u razmaku od mesec dana. Anti-VEGF tretmanom se smanjuje rizik od gubitka a kod nekih pacijenata dovodi i do poboljšanja vida. Anti-VEGF terapija se primenjuje u slučaju sledećih oboljenja oka:


  • Vlažna forma senilne degeneracije žute mrlje
  • Vaskularne bolesti retine (dijabetična retinopatija, venske okluzije)
  • Edem žute mrlje i neovaskularizacija retine različitog uzroka nastanka

Primena terapije
 
Injekcija se ubrizgava kroz beonjaču oka, isključivo u sterilnim uslovima, stoga se intervencija mora obaviti u operacionoj sali. Radi bezbolne primene leka pacijentu se daje lokalni anestetik a celokupan postupak traje nekoliko sekundi. Po završetku intervencije u tretirano oko se ukapava lokani antibiotik i prekriva se gazom.
 
Oporavak
 
Nakon obavljene intervencije može doći do zamućenja vida u vremenskom rasponu od nekoliko dana kao i do crvenila beonjače. Nedelju dana nakon intervencija u vidnom polju se primećuje crna senka koja predstavlja lek koji se vremenom apsorbuje.
 
Komplikacije
 
Rizik od ozbiljnijih komplikacija je jako mali a blaga nelagodnost koja se može pojaviti je privremeni skok očnog pritiska koji ne ostavlja nikakve posledice na oko.