Hirurgija

Napretkom novih tehnologija i aparata gotovo sve operacije u oftalmologiji rade se kao jednodnevna hirurgija.

Operacija katarakte

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku što za rezultat ima smanjenu oštrinu vida. Operacija katarakte predstavlja rutinsku proceduru, kratkotrajna je i bezbolna. Nova tehnologija i savremeni  aparati omogućavaju da se danas ova intervencija ubraja u bešavnu i beskrvnu proceduru koja se vrši u lokalnoj (topikalnoj) anesteziji u vidu kapi. Nakon izvršene operacije koja traje 15-20 minuta, pacijent je odmah u mogućnosti  da ide kući. 

Ugradnja multifokalnih sočiva

Multifokalna sočiva omogućavaju čist i jasan vid pacijentima na svakoj razdaljini. Pri samoj ugradnji odstranjuje se prirodno očno sočivo i na njegovo mesto dolazi multifokalno sočivo. Cilj intervencije je uklanjanje dioptrije i smanjenje upotrebe ili potpuni prekid nošenja naočara.

Vitrektomija

Ubrzanim razvojem novih tehnologija i savremenih mikrohirurških sistema za operacije na očnom dnu, vitrektomija postaje bešavna, bezbolna i minimalno invanzivna operacija mrežnjače i žute mrlje. Indikacije za ovu operaciju su veoma široke, obuhvataju ablacije retine, hirurško lečenje promena na oku koje su nastale kao posledica šećerne bolesti, operacije žute mrlje.