Sta je zapaljenje rožnjače (keratitis) i kako ga prepoznati?

Da li ste ikada iskusili bol, crvenilo ili zamagljen vid u očima? Ako jeste, šanse su da ste imali keratitis, zapaljenje površine oka. Ovo oboljenje često može biti neprijatno zbog simptoma koji ga prate, kao i ometati vaše svakodnevne aktivnosti – zato vam u ovom blogu objašnjavamo kako da prepoznate ovo stanje oka i sprečite komplikacije.

 

Sta je keratitis?

 

Keratitis je medicinski naziv za upalu rožnjače, odnosno prozirnog površinskog sloja tkiva koje prekriva zenicu i dužicu oka. Ovo oboljenje često nastaje usled predugog nošenja kontaktnih sočiva ili mehaničkih povreda oka, dok infektivni keratitis uzrokuju bakterije, gljivice, paraziti i virusi poput herpesa.

 

Kako da prepoznate keratitis?

 

Keratitis ili upalu rožnjače ne bi trebalo da zanemarite, jer ako se ne leči dovodi do komplikacija i trajnog oštećenja vida. Ukoliko primetite sledeće simptome, obavezno zakažite oftalmološki pregled.

 

Crvenilo i bol u očima

 

Natečene oči praćenje crvenilom, peckanjem i oštrim bolom znak su postojanja upale i često su prvi simptomi ovog oboljenja. Crvenilo kože oko oka, svrab u kapcima, kao i crvenilo kapilara u oku znak su da je u pitanju ozbiljnija iritacija oka.

 

Pojačano lučenje suza ili sekreta

 

Svako lučenje sekreta i pojačano lučenje suza iz oka znak je da ono reaguje na upalu ili infekciju. Vodenasti, prozirni sekret obično je simptom virusnog keratitisa, dok je lepljivi zelenkasti ili žuti iscedak iz oka znak bakterijskog ili gljivičnog zapaljenja rožnjače.

 

Zamagljen vid i osetljivost na svetlost

 

Zamućenost i otečenost rožnjače predstavljaju glavne simptome keratitisa. Smanjena jasnoća i oštrina vida koji možete da opišete kao zamućen ili zamagljen, u kombinaciji sa osetljivošću na svetlost indikatori su da je upala zahvatila prednji deo rožnjače.

 

Osećaj stranog tela u oku

 

Osećaj da imate nešto u oku što vam smeta, a što ne možete da ga izbacite je znak iritacije ili oštećenja rožnjače. Kada je keratitis u pitanju, osećaj žuljanja u oku može biti povremen ili stalan, a neprijatnost koju izaziva može da utiće na kvalitet vašeg života.

 

Otežano otvaranje oka

 

Ukoliko je svaki pokušaj da otvorite oko otežan ili u potpunosti onemogućen i prati ga snažan bol, odmah se javite oftalmologu.

 

Faktori rizika za nastanak keratitisa

 

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od nastanka ovog oboljenja.

 

Nošenje kontaktnih sočiva

 

Iako su medicinsko sredstvo, kontaktna sočiva su strano telo u oku. Nepravilno održavanje i korišćenje kontaktnih sočiva, kao i spavanje sa njima mogu doprineti nastanku keratitisa. Rizik se povećava usled nošenja sočiva duže nego što je propisano, neadekvatne dezinfekcije, kao i korišćenja tokom boravka u bazenu.

 

Oslabljen imunitet

 

Slab imunitet organizma kao posledica upotrebe određenih lekova ili bolesti, poput dijabetesa, stavlja vas u rizičnu grupu za razvijanje upale rožnjače. Ova grupa je posebno osetljiva na infektivni, odnosno bakterijski i herpetični keratitis oka.

 

Upotreba lekova na bazi kortikosteroida

 

Prekomerno korišćenje topičkih steroida, kao i očnih lekova kojima je istekao rok trajanja rezultira smanjenim imunološkim odgovorom, što može da dovede do povećanog rizika od infekcije ili produžetka postojeće infekcije.

 

Povreda rožnjače

 

Mehaničke povrede izazvane površinskim ogrebotinama (abrazijama) na oku najčešći su uzrok keratitisa. Manje ogrebotine obično same zarastu, dok dublje ogrebotine na rožnjači mogu da naprave ožiljke. Svaku traumu oka važno je pravovremeno i adekvatno lečiti, budući da mogu da izazovu ozbiljnije probleme sa vidom ukoliko se inficiraju.

 

Lečenje keratitisa

 

Ukoliko primetite simptome keratitisa važno je da se što pre javite oftalmologu, kako biste izbegli komplikacije. Terapija keratitisa oka zavisi od uzroka njegovog nastanka, a blagi slučajevi upale često prođu sami od sebe.

 

Ako imate lakši oblik upale rožnjače, koji se manifestuje samo crvenilom i peckanjem očiju, lekar će vam prepisati kapi za oči radi ubrzavanja oporavka i ublažavanja simptoma. Teži slučajevi keratitisa, praćeni bolovima, tretiraju se ukapavanjem antibiotika u vidu kapi za oči i/ili antibiotske masti, kako bi se sprečilo širenje infekcije.

 

Oftalmologija Sjaj u svojoj višegodišnjoj praksi uspešno leči ovo oboljenje, a tim naših lekara je uvek tu da vam pomogne. Kontaktirajte nas ako iskusite bilo koji od ovih simptoma, tu smo da vam pomognemo.