Šta je i zašto se radi vitreoretinalna hirurgija?

Vitreoretinalna hirurgija predstavlja hirurgiju zadnjeg segmenta oka, u kome se nalaze staklasto telo i mrežnjača (retina). 

Ovo su najkomplikovanije oftalmološke operacije koje se primenjuju u cilju lečenja patoloških stanja kao što su: 

 • Ablacija (odlubljenje) mrežnjače; 
 • Komplikacije nastale zbog uznapredovale dijabetičke retinopatije; 
 • Teške infekcije oka; 
 • Komplikacije nastale posle operacije katarakte; 
 • Rupe u žutoj mrlji ili prisustvo membrana koje je gužvaju; 
 • Teških povreda sa prisutnim stranim telom u oku.

U nastavku pročitajte više o vitrektomiji i okolnostima usled kojih se ova vrsta očne hirurgije vrši, kao i o stanjima koja zahtevaju operacije zadnjeg segmenta oka.

 

Šta je vitrektomija?

 

Vitrektomija je naziv za vrstu očne hirurgije kojom se tretiraju patološka stanja u staklastom telu i mrežnjači oka.

Razvojem najsavremenijih tehnologija, aparata i operativnih tehnika vitrektomija se danas izvodi kao mikroinciziona, beskrvna, bešavna i bezbolna operacija. Ona se obavlja u lokalnoj anesteziji, uz prisustvo anesteziologa, kao jednodnevna hirurgija.

Vitreoretinalni hirurg pod operacionim mikroskopom pravi male otvore na beonjači oka i finim instrumentima veoma malog promera ulazi u dubinu oka gde odstranjuje staklasto telo i izvodi delikatne intervencije na mrežnjači kao što su otklanjanje membrana, laserfotokoagulacija i druge. Na kraju operacije se radi takozvana “tamponada” tako što se u oko doda gas ili silikonsko ulje. Operacija traje prosečno oko sat vremena, a kod težih slučajeva dva do tri sata.

 

Ablacija retine (odlubljenje mrežnjače)

 

Retina (mrežnjača) je unutrašnji sloj oka koji se sastoji od nervnih ćelija i vlakana koji primaju i sprovode svetlosne nadražaje do dela mozga gde nastaje osećaj vida. 

Kada dođe do ablacije (odlubljenja) mrežnjače oka, gubitak vida je neizbežan, a hirurgija je jedino moguće lečenje. Najčešći uzrok odlubljenja je ruptura (pucanje) mrežnjače nastala zbog:

 • Kratkovidosti;
 • Degeneracija retine;
 • Dijabetične retinopatije;
 • Odvajanja staklastog tela u sklopu prirodnog starenja;
 • Povreda oka;

 

Hemoftalmus (prisustvo krvi u staklastom telu)

 

Staklasto telo je providna želatinozna supstanca koja ispunjava oko i svojom površinom dodiruje mrežnjaču.

Ako dođe do krvarenja zbog oštećenja krvnih sudova u oku, krv ispuni staklasto telo što izaziva zamućenje vida. Ovakva krvarenja se najčešće viđaju kod dijabetičara koji imaju dijabetičnu retinopatiju, ali može nastati i kod zdravog oka, usled povlačenja mrežnjače oka u toku prirodnog odvajanja staklastog tela ili nakon povreda.

 

Rupture makule (rupe u žutoj mrlji)

 

Žuta mrlja (makula) je centralni deo mrežnjače oka u kojoj se nalazi veliki broj zbijenih nervnih ćelija što je čini zonom centralnog, najjasnijeg vida. 

Rupa u žutoj mrlji je najčešće posledica starenja ili rezultat nekog patološkog stanja u oku. Kada nastane izaziva zamagljenje centralnog vida zbog čega je zamagljeno lice osobe u koju gledamo, onemogućeno čitanje itd.

 

Epiretinalne membrane (membrane koje prekrivaju mrežnjaču) 

 

Nekada se na površini mrežnjače razviju membrane koje prelaze preko žute mrlje i “gužvaju” je. Zbog toga pored zamućenja centralnog vida nastaju i krivljenja i izobličavanja slike. Ukoliko ovo stanje dugo traje dolazi do trajnog oštećenja centralnog vida.

 

Povrede oka

 

Kod težih povreda oka nastaju oštećenja kako prednjih tako i zadnjih struktura oka, nekada i sa prisustvom stranog tela u oku. 

 

Čekate operaciju na oku?

 

U Oftalmologiji Sjaj, sve operacije na oku, uključujući i vitreoretinalnu hirurgiju izvode vrhunski stučnjaci oftalmologije i oftalmološke hirurgije, koristeći nove tehnologije i aparate poslednje generacije.

Zahvaljujući razvoju novih mikrohirurških sistema i tehnologija, kojima je opremljena operaciona sala Oftalmologije Sjaj, većina operacija tretira se kao jednodnevna hirurgija – usled čega pacijent gotovo odmah nakon operacije može biti kod kuće.

Budite odgovorni prema svom vidu – zakažite svoj termin za konsultacije i posetite nas u Njegoševoj 5.