Kako izgleda neurooftalmološki pregled i zašto se radi?

Vaše oči su senzorni organ koji mozgu daje informacije o spoljašnjem svetu. Stvaranje vida se zapravo ne dešava u samim očima, već oči primaju svetlost iz okoline, te je uz pomoć očnih nerava šalju kao signal u mozak koji “gradi” sliku koju vidite. 

 

U ovom složenom procesu oči, očni živci i mozak rade zajedno, usled čega je pregled očiju bitan za razumevanje određenih poremećaja koji se dešavaju u mozgu.

 

Pročitajte tekst i u nastavku saznajte šta sve može ukazivati na to da vam je potreban neurooftalmološki pregled.

 

Koji su najčešći neurooftalmološki simptomi?

 

Glavobolja je simptom koji može biti izazvan oftalmološkim problemima kao što su nekorigovana dioptrija, povišen očni pritisak, infekcije, ali i povišenim pritiskom u glavi. Povišen pritisak u glavi se prenosi na očni živac pa oftalmolog pri pregledu “očnog dna” može uočiti otok glave očnog živca.

 

Gubitak vida takođe može biti izazvan problemima sa očima (nekorigovana dioptrija, infekcije oka, glaukom, katarakta, bolesti retine) ali i oboljenjima očnog živca u sklopu neuroloških oboljenja kao što je multipla skleroza, ili prisustvom tumora ili aneurizme u mozgu. 

 

Tumori mozga mogu svojim pritiskom na vidne puteve da izazovu gubitak vida u pojedinim delovima vidnog polja, stoga nam u takvim slučajevima pregled vidnog polja može ukazati i na lokaciju tumora.

 

Duple slike mogu nastati zbog prisustva katarakte, suvog oka i drugih oftalmoloških oboljenja, ali su takođe simptom i težih oboljenja. Ozbiljna oboljenja mozga kao što su aneurizme i krvarenja u mozgu mogu oštetiti jedan ili više nerava koji pokreću mišiće očiju i time uzrokovati razrokost, kao i naglu pojavu duplih slika. One se javljaju i kod mijastenije gravis i oboljenja štitaste žlezde.

 

Svaka iznenadna promena u veličini zenica može da ukaže na ozbiljan problem kao što je tumor u glavi ili moždani udar.

 

Šta sve obuhvata neurooftalmološki pregled?

 

Neuroftalmološki pregled podrazumeva:

  • Pregled vidne oštrine i određivanje dioptrije; 
  • Utvrđivanje pozicije očiju i pregled pokretljivosti očiju u svim pravcima;
  • Ispitivanje kolornog vida;
  • Merenje očnog pritiska;
  • Pregled prednjeg segmenta oka;
  • Pregled veličine i refleksnih reakcija zenica;
  • Širenje zenica i pregled zadnjeg segmenta oka (“očnog dna”).

 

U slučaju sumnje na neuroftalmološko oboljenje rade se i:

  • Kompjuterizovano vidno polje; 
  • OCT glave očnog živca.

 

Budite odgovorni prema svom vidu

 

Ukoliko uočite neki od pomenutih simptoma, važno je da vas pregleda lekar specijalista neurologije ili oftalmologije, koji će vam uraditi neurooftalmološki pregled. 

 

Brojni vizuelni simptomi povezani su upravo sa problemima očnog živca ili njegovih veza sa vizuelnim delovima mozga, a specijalista neurologije vam može tražiti oftalmološki izveštaj u slučaju da postoji sumnja na određene bolesti mozga, koje utiču i na funkcionisanje vidnog živca.

 

U Oftalmologiji Sjaj možete obaviti kompletan neurooftalmološki pregled kod dr Marijane Kovačević, specijaliste oftalmologije sa užom specijalnošću dečije oftalmologije i neurooftalmologije, uz najnovije tehnologije i aparate poslednje generacije kojima je ordinacija kompletno opremljena.

 

Zakažite svoj termin za konsultacije i posetite nas u Njegoševoj 5.