Šta je optička koherentna tomografija (OCT i OCT-A)

Optička koherentna tomografija (OCT) je moderna tehnologija snimanja koja je napravila revoluciju u oblasti oftalmologije. Ona predstavlja brzu, senzitivnu, neinvazivnu tehniku koja obezbeđuje slike visoke rezolucije pojedinih slojeva retine, kao i slike glave očnog živca.

Od svog uvođenja u kliničku praksu, OCT je dostigao značajna poboljšanja u kvalitetu slike, brzini snimanja i rezoluciji što ga čini osnovnom dijagnostičkom procedurom za različite očne bolesti.

Ovim snimanjem nema izlaganja nikakvom štetnom zračenju, a ono takođe nije bolno niti neprijatno.

Čemu služi OCT?

OCT je postao standard za procenu većine stanja mrežnjače oka, kao što su: rupa u makuli, membrana makule, makularni edem, degeneracija makule, centralna serozna retinopatija, dijabetična retinopatija.

Takođe je postalo standard za savremenu dijagnostiku i praćenje glaukoma. Glava očnog nerva i sloj nervnih vlakana retine (RNFL) su glavna mesta glaukomatoznog oštećenja koje prethodi promenama u vidnom polju. Poznato je da defekti RNFL prethode nekoliko godina pojavi defekata u vidnom polju. Zato je precizno praćenje promena u glavi očnog živca i  debljine sloja nervnih vlakana postalo glavni fokus procene efikasnosti u lečenju glaukoma.

Kako funkcioniše OCT?

Za formiranje slike poprečnog preseka mrežnjače koriste se zraci svetlosti koji se reflektuju od unutrašnjih slojeva oka. Slojevi unutar mrežnjače, nevidljivi kliničkim pregledom, sada se mogu razlikovati, a čak se može i meriti debljina mrežnjače, što pomaže u ranom otkrivanju i dijagnostici raznih bolesti i stanja.

Šta je OCT-A?

OCT-A (optička koherentna tomografija sa angiografijom) je funkcionalno proširenje OCT-a koje pruža informacije o cirkulaciji mrežnjače i sudovnjače bez potrebe za injekcijama boje. Ova tehnika omogućava trodimenzionalnu vizuelizaciju protoka krvi kroz mrežu krvnih sudova mrežnjače i sudovnjače.

Kada se primenjuje OCT-A?

Područja primene OCT angiografije su višestruka i uključuju eksudativnu senilnu degeneraciju makule, dijabetičku retinopatiju, retinalne vaskularnе okluzije, inflamatorne bolesti i telangiektazije.

Ova metoda može biti od koristi i u neurooftalmologiji i neurologiji. Naime, sloj nervnih vlakana retine predstavlja najudaljenije područje aferentnog vidnog puta, a oštećenja vidnih puteva u mozgu uzrokuju retrogradnu degeneraciju nervnih vlakana, što se manifestuje  vidljivim oštećenjima RNFL-a i bledilom glave očnog živca.

Glavno dostignuće OCT-a je dokumentovanju promena u glavi optičkog živca (atrofija, edem) a koristi  se kod oboljenja kao što su: multipla skleroza  i demijelinizirajući optički neuritis, kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, u diferencijalnoj dijagnozi edema i pseudoedema PNO, kao i kod adenoma hipofize.

Budite odgovorni prema svom vidu

OCT rezultate uvek treba tumačiti u svetlu kliničkog nalaza, oftalmoloskopije i vidne funkcije (oštrina vida, kolorni vid, vidno polje, vizualni evocirani potencijali).

Ova metoda je nezamenjiva pri sagledavanju stanja žute mrlje i očnog živca, kao i praćenja efekta terapije pri lečenju, a u Oftalmologiji Sjaj možete obaviti kompletan i precizan OCT pregled uz stručne lekare, najnovije tehnologije i aparat poslednje generacije, kojim je ordinacija opremljena.

Zakažite svoj termin za pregled i posetite nas u Njegoševoj 5.