Da li vežbe za oči zaista poboljšavaju vid?

Verovatno ste čuli za novi trend učenja samopomoći u vidu “vežbi za oči”  kojima se čuva zdravlje očiju i poboljšava kvalitet vida  – ali, da li je to zaista istina?

U ovom tekstu vas informišemo o vežbama za oči i preporučujemo vam one koje mogu da vam pomognu u otklanjanju određenih tegoba sa vidom.

Šta su vežbe za oči?

 

Primenom ovih “čudesnih” vežbi tipično se garantuje da se njima oslobađate potrebe za nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva. Radi se o određenim pokretima očiju za koje se veruje da mogu pomoći u jačanju mišića u oku čime se poboljšava vid i ispravljaju stanja poput kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma.

Zablude o vežbama za oči

 

Ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da će vežbe za oči poboljšati vid niti da će ispraviti kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam. Takođe, vežbe ne mogu pomoći u lečenju očnih oboljenja kao što su katarakta, glaukom ili degeneracija žute mrlje.

Kada ste kratkovidi (imate miopiju) vaša očna jabučica je predugačka pa svetlosni zraci koji ulaze u oko ne mogu da dosegnu tačku fokusa na mrežnjači oka.

Kada ste dalekovidi (imate hipermetropiju) vaša očna jabučica je prekratka za svetlosne zrake pa oni padaju iza vaše mrežnjače. 

Kada imate astigmatizam vaša rožnjača je nepravilnog oblika zbog čega se svetlosni zraci koji ulaze u oko dele na različite tačke fokusa stvarajuči zamagljen, odn. iskrivljen vid.

Prezbiopija ili staračka delekovidost se javlja sa starenjem, kada prirodno sočivo oka počne da gubi svoju elastičnost i više ne može da menja svoju prelomnu moć čime više ne može da nam izbistri sliku kada gledamo na blizinu.

Ako razmišljate o programu za vežbe za oči kojima biste se oslobodili naočara postavite sebi ovo pitanje: Da li će vežbe za oči promeniti osnovni oblik vaše očne jabučice čineći je dužom ili kraćom? Da li sebe i druge izlažete riziku (posebno kada vozite) ne noseći naočare? 

Nikakve vežbe ne mogu da promene osnovni oblik očne jabučice, ne mogu da preoblikuju površinu oka. Ako imate prezbiopiju vežbe ne mogu vratiti sočivu oka njegovu nekadašnju elastičnost koja je oslabila usled prirodnog procesa starenja. 

U čemu vežbe za oči mogu da vam pomognu?

 

Ipak, postoje određena stanja koja se mogu popraviti određenim vežbama za oči kod kuće. Zbog savremenog načina života i svakodnevnog dugotrajnog izlaganja očiju ekranima jedna od tri osobe ima tzv. insuficijenciju konvergencije. To je stanje koje se ispoljava teškoćama pri fokusiranju na blizinu a javlja se i kod odraslih i kod dece. Može se efikasno popraviti vežbom za jačenje konvergencije kao što je vežba za oči olovkom:

  • Ispravite glavu i držite olovku u visini očiju i na dužinu ispružene ruke. 
  • Usresredite pogled na vrh olovke. Počnite polako da olovku približavate nosu. 
  • Ukoliko se olovka udvostuči ili zamagli prestanite da je pomerate i pokušajte da fokusirate sliku-mišići vaših očiju bi trebalo da vrate olovku u fokus. 
  • Ako se slika olovke razbistri nastavite da je pomerate ka nosu. 
  • Ako je olovka i dalje zamagljena vratite je unazad 2-3 cm da biste pomogli očima da ponovo fokusiraju. 

 

Cilj ove vežbe za oči je da uspete da privučete olovku do 2 do 3 cm ispred nosa. Možete je raditi više puta dnevno u toku dve nedelje.

Za više korisnih informacija, zapratite Oftalmologiju Sjaj na LinkedIn-uFacebook-u i Instagram-u.