Ablacija retine – Simptomi, uzroci i tretmani

Promene u vidu često počinju postepeno pa pacijent ima vremena da ode na vreme kod lekara. Nažalost, neke očne bolesti su podmuklije i dođu u bljesku – i to bukvalno. Zamislite da sedite na pikniku u parku i uživate u toploj letnjoj noći sa društvom i hladnim pićem i da odjednom primetite bljesak u krajičku oka. Pomislite da je možda prošao automobil, da se upalilo još jedno ulično svetlo, ili da seva pred kišu, a onda shvatite da ste jedini koji to primećuje. Nažalost, to može biti simptom ablacije retine, odnosno odlepljivanja” retine.

 

Ovaj redak, ali ozbiljan poremećaj nastaje kada se nervni deo mrežnjače odlepi od retinalnog epitela  i u tom novonastalom međuprostoru se nakupi tečnost . Najčešći uzrok nastanka ablacije retine je pucanje (ruptura) retine. 


Simptomi

 

Bljesak u jednom ili oba oka, dim” u oku, talasast vid, končići” i mušice” ili zavesa” u vidnom polju su glavni simptomi oboljenja. Pojavljuju se naglo i potrebno je hitno otići na pregled kod oftalmologa, čak i kada su ovi simptomi blagi. Pojava bljeska ukazuje na povlačenje staklastog tela i mogući nastanak  ruptura na mrežnjači, koje nastaju neposredno pred samu ablaciju. 


Uzroci

 

Kod mladih ljudi ablacija najčešće nastaje na terenu degenerativnih promena retine u sklopu kratkovidosti, prilikom povreda oka itd.

 

Kod starijih osoba ovo oboljenje se može javiti usled degenerativnih promena posle 40-te godine. Ovaj tip promena se javlja zbog kolapsa staklastog tela kod osoba koje pate od kratkovidosti kao i prilikom povlačenja mrežnjače kod dijabetičara (usled proliferativne dijabetične retinopatije). Ablacija retine takodje može nastati nakon operacija otklanjanja zamućenog sočiva zbog katarakte, kao i nakon upalnih procesa sudovnjače oka i tumora.


Tretmani

 

Ako se pacijent blagovremeno javi lekaru, moguća je intervencija koja će prilepiti” mrežnjaču laser baražom pre nego što se ablacija razvije. Ablacija retine je akutno stanje i zahteva hitnu intervenciju. Ako pacijent odloži pregled, stanje se može dodatno zakomplikovati u slučaju da se ablacija proširi na žutu mrlju koja je zadužena za oštrinu vida. U slučaju da pacijent dođe sa ablacijom koja zahvata žutu mrlju, može se desiti da zauvek izgubi oštrinu vida bez obzira na uspeh same intervencije. Jedini lek za ablaciju retine je operacija, klasičnom metodom ili vitrektomijom. 

 

Oftalmologija Sjaj u svojoj višegodišnjoj praksi uspešno leči ovo oboljenje, a tim naših lekara je uvek tu da vam pomogne. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate ako iskusite bilo koji od ovih simptoma. 

 

Za više korisnih informacija, zapratite Oftalmologiju Sjaj na LinkedIn-u, Facebook-u i Instagram-u.