Uticaj ishrane na kvalitet našeg vida

Pravilna i raznovrsna ishrana je preduslov za dobar vid. Održanje telesne mase i prevencija gojaznosti mogu sprečiti neke teške bolesti oka kao što je retinopatija. Namirnice koje utiču na održanje dobrog vida su pre svega voće i povrće i to sa intenzivnom narandžastom i crvenom bojom. Takvo voće i povrće sadrži veliku količinu vitamina i minerala, kao i bioflavonoida koji deluju zaštitno na ceo organizam pa i na oči. Osim namirnica biljnog porekla značajan je i unos morske ribe minimum dva puta nedeljno, jer sadrži nezasićene masne kiseline koje sprečavaju inflamaciju, agregaciju trombocita i imaju antioksidativni efekat.

 

Beta-karoten – Kada se uzima u kombinaciji sa cinkom i vitaminima C i E, beta karoten smanjuje progresiju makularne degeneracije. Nutritivni izvori su  šargarepa, slatki krompir, spanać.


Bioflavonidi
– Mogu da zaštite od katarakte i makularne degeneracije. Nutritivni izvori: čaj, crno vino, citrusno voće, kupine, trešnje, sojini proizvodi.


Lutein i zaeksantin
– Mogu da zaštite od katarakte i makularne degeneracije. Nalaze se u spanaću, soji, narandžama.


Omega 3 masne kiseline
– Mogu da zaštite od sindroma suvih očiju i makularne degeneracije. Najbolji izvori su ribe kao što su som, haringa, riblje ulje, orasi. 


Selen
– U kombinaciji sa karotenoidima i vitaminom C i E može da smanji rizik od naprednog AMD. Izvori iz hrane: morska hrana, brazilski orah, smeđi pirinač.


Vitamin A
– Štiti od noćnog slepila i suvih očiju. Izvori iz hrane: goveđa ili pileća džigerica, jaja, puter, mleko.


Vitamin C
– naučna istraživanja su pokazala da zajedno sa vitaminom E smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije. Izvori iz hrane vitamina C su slatka paprika, jagode, brokoli, narandže, a vitamina E koštunjavo voće


Vitamin D
– može da smanji rizik od makularne degeneracije. Nutritivni izvor i su  losos, skuša, sardine, mleko, kao i izlaganje kože sunčevim zracima. Ultravioletno zračenje sunca stimuliše proizvodnju vitamina D na ljudskoj koži i samo nekoliko minuta izlaganja suncu bez zaštitne kreme će obezbediti organizmu dovoljno vitamina D.


Cink – pomaže vitaminu A da smanji rizik od noćnog slepila. Izvori iz hrane: ostrige, govedina, kraba. 

Na tržištu se nalazi veliki broj preparata namenjenih za oči. Preporučuju se osobama koje su na restriktivnoj ishrani, ili imaju drugih zdravstvenih problema koji remete pravilnu ishranu. Ali u tom slučaju obavezno konsultovati oftalmologa.

 

Autor teksta je, član našeg Sjajnog tima, Dr Veroslava Stanković.

 

Za više korisnih informacija, zapratite Oftalmologiju Sjaj na LinkedIn-uFacebook-uInstagram-u