Da li se Vaš vid menja u toku trudnoće?

Buduće mame znaju da će se njihovo telo promeniti na mnogo načina tokom trudnoće, ali mogu biti iznenađene kada otkriju da se njihove oči i vid menjaju.

 

Tokom trudnoće, telo žene zadržava vodu, nivoi hormona variraju. Sve ove promene mogu da utiču na vid.

 

Mogu se javiti povremena zamućenja vida, oči mogu postati suve ili iritirane, a zadržavanje tečnosti u organizmu može prouzrokovati blage otoke kapaka i promenu oblika rožnjače sa posledičnim varijacijama u dioptriji. Može se javiti tamna prebojenost kapaka i lica (melazma) usled hormonski uslovljenog nakupljanja pigmenta. 

 

Većina ovih promena su privremene i bezazlene ali neke mogu ukazivati na zdravstveni problem koji zahteva hitnu proveru zdravlja trudnice i bebe. Posebno zabrinjava visok krvni pritisak u trudnoći koji može da pređe u tzv. preeklampsiju i eklampsiju. Ovo je veoma opasno stanje na koje mogu da ukažu problemi sa vidom kao što su:

 

  • zamagljen vid
  • dupli vid
  • privremeni gubitak vida
  • iznenadna pojava pokretnih linija, tački i mrlja u vidnom polju 
  • pojava treperavog svetla u vidnom polju
  • osetljivost na svetlost

 

Ako imate bilo koji od ovih problema sa vidom tokom trudnoće, odmah pozovite svog lekara.

 

SEDAM SAVETA ZA BUDUĆE MAME 

 

1. Smanjite suvoću očiju 

 

Posavetujte se sa svojim oftalmologom o vrsti veštačkih suza koje možete da koristite jer neke mogu sadržati supstance koje su štetne u trudnoći. Ukoliko koristite kontaktna sočiva smanjite vreme njihovog nošenja ili pokušajte da privremeno pređete samo na naočare. Smanjite vreme koje provodite ispred računara, a više vremena provodite napolju.

 

2. Smanjite otoke na kapcima

 

Otoci na kapcima izazivaju osećaj nelagodnosti a ponekad mogu da ograniče periferni vid. Pokušajte sa stavljanjem hladnih obloga preko zatvorenih očiju, a da biste smanjili zadržavanje tečnosti u organizmu pijte puno vode, a ograničite unošenje soli u ishrani.

 

3. Obavestite svog oftalmologa da ste u drugom stanju

 

Ako planirate pregled, pre njegovog početka obavestite oftalmologa da ste u drugom stanju jer upotrebu određenih kapi i testova treba izbegavati u toku trudnoće.

 

4. Ako imate dijabetes to će zahtevati dodatne preglede

 

Trudnoća često pogoršava promene na očnom dnu kod prisutne dijabetične retinopatije. Zbog toga treba obavljati preglede očnog dna više puta u toku trudnoće kako bi se promene mogle odmah otkriti i lečiti.

 

5. Ako ste kratkovidi  posavetujte se sa oftalmologom o vrsti porođaja

 

Pred porođaj savetuje se pregled očnog dna i sagledavanje stanja retine jer trudnice koje su kratkovide mogu imati degenerativne promene na retini koje mogu dovesti najpre do rupture, a zatim i do ablacije retine. U tom slučaju treba izbeći prirodni porođaj.

 

6. Ako imate glaukom možda će biti potrebno korigovanje doze leka

 

Trudnoća može uticati na Vaš očni pritisak tako da snižava njegove vrednosti. Zato je neophodna kontrola i po mogućstvu smanjenje doze leka čime će se smanjiti izloženost Vaše bebe. Razgovarajte o ovoj mogućnosti sa svojim oftalmologom, ali nikada ne smanjujte dozu bez prethodnog saveta sa njim.

 

7. Obavestite svog lekara ako imate mačku ili psa

 

Mačke a retko i psi mogu biti prenosioci Toksoplazme, parazita koji može lako da inficira buduću mamu. Ta infekcija je često bez ikakvih simtoma kod zaražene mame, a veoma lako prelazi na plod. Posledice koje toksoplazma može ostaviti na plod u razvoju su opasne i najčešće se odnose na infekcije očiju i centralnog nervnog sistema. Zato mislite o tome, proverite zdravlje svog ljubimca na vreme i posavetujte se sa ginekologom o dodatnim ispitivanjima.