3 simptoma kod očiju koje ne treba zanemariti

Pravovremena briga o vidu je aspekt zdravlja koji ljudi često zanemare ignorisanjem simptoma koje osećaju ili odlaganjem posete oftalmologu. Oči prolaze kroz mnogobrojne faze prilagođavanja na dnevnom nivou. Zbog toga je važno ispratiti svaku promenu, ma koliko se činila beznačajna, i reagovati pre nego što krene da utiče na kvalitet vida. 

 

Danas ćemo govoriti o 3 simptoma na koja treba obratiti pažnju kada je u pitanju vid, kao i o načinima na koje ga možete zaštititi.

 

Suvo oko

 

Osetljivost na svetlost, peckanje u očima i osećaj stranog tela u oku su neki od simptoma suvog oka. Ovaj problem može biti kratkotrajan u slučaju, na primer, dužeg izlaganja vetru, suvom vazduhu, prašini, ali i hroničan ukoliko imate problem sa proizvodnjom ili kvalitetom suza, što je česta pojava nakon pedesete godine života, posebno kod žena.

 

 Da bi oči bile dovoljno vlažne, potrebno je da trepnete barem 10 do 15 puta u toku jednog minuta.

 

Ovaj broj treptaja je u dosta slučajeva znatno manji zbog savremenog stila života. Na primer, vreme koje provodimo ispred kompjutera smanjuje broj treptaja na svega 1 do 3 treptaja u minuti, što izaziva smanjenu hidrataciju očiju. 

 

Takođe, ukoliko planirate da nosite kontaktna sočiva umesto naočara konsultujte se sa oftalmologom pri izboru. Dugoročna i/ili nepravilna upotreba sočiva može uticati na pojavu simptoma suvog oka. 

 

Uz to, suvo oko se može javiti kod upotrebe određenih lekova kao što su diuretici, hormonski kontraceptivi, antihipertenzivi, antihistaminici, antidepresivi, a takođe može biti posledica nedostatka vitamina A u organizmu.

 

Sistemske bolesti kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, Sjogrenov sindrom, dijabetes, oboljenja štitaste žlezde kao jedan od simptoma daju suvo oko.

 

Bljeskovi i “mušice”

 

Iako centralni vid nije smanjen, pojava bljeskova, sevanja i “mušica” (pokretna zamućenja u vidu tačkica, grančica, konaca ili krpica u vidnom polju) izaziva pažnju kod ljudi. 

 

Ove pojave najčešće su rezultat povlačenja retine od strane staklastog tela u oku. Nastaju zbog degenerativnih promena u staklastom telu usled starenja, kod miopije ili drugih stanja. Mogu biti iznenadne i kratkotrajne, a mogu i da perzistiraju nekoliko dana ili nedelja. Što smo stariji to češće doživljavamo ove senzacije. 

 

Koliko su zaista opasne ove promene po oči?

 

Pojava nekoliko tačkica, linijica ili retkih bljeskova u vidnom polju je uobičajena pojava. Ona je najčešće bezazlena ukoliko se javlja retko i ne pogoršava se.

 

Međutim, ukoliko nastane naglo i intenzivno smatra se alarmantnim simptomom. Tako na primer, akutno odlubljenje staklastog tela praćeno je iznenadnom pojavom bljeskova i “mušica”, i ukoliko doživite ovakve tegobe naša preporuka je da odmah  posetite oftalmologa. On će proceniti stanje periferije očnog dna i da li je prilikom odlubljenja staklastog tela došlo do rupture odnosno pucanja retine. Ukoliko postoji ruptura, indikovana je hitna laser fotokoagulacija oko rupture da bi se sprečio nastanak ablacije retine.

 

Pojava nepotpunog zatamnjenja u vidnom polju koje je delimično pokretno praćeno je značajnijim padom centralnog vida i najčešće je posledica krvarenja u staklasto telo od strane oštećenih krvnih sudova retine usled dijabetične retinopatije ili, ređe, drugih stanja.