Laser fotokoagulacija tretman

Laser fotokoagulacija ima široku primenu u oftalmologiji, najčešće kod lečenja oboljenja mrežnjače (retine). To je invanzivna terapijska metoda koja omogućava precizan izbor određene talasne dužine laserskog svetla na određena ciljna tkiva oka. 

 

Cilj ovog lečenja je sprečavanje stvaranja novih krvnih sudova i pojave krvarenja iz onih koja već postoje, kao i prevencija nastanka ablacije retine u slučajevima pojave rupture ili periferne degeneracije retine.

 

Intervencija

 

Laser fotokoagulacija tretman se izvodi ambulantno, uz lokalnu anesteziju kapima, što čini intervenciju bezbolnom. Stoga, pre intervencije je neophodno proširiti zenice i postaviti na oko posebnu lupu koja sprečava treptanje pacijenta. Laserski zraci ne prouzrokuju bol, već samo blagi osećaj toplote. Takođe, u nekim slučajevima je neophodno uraditi više tretmana kako bi se postigao željeni rezultat. 

 

Postoji nekoliko lasera ove vrste za bolesti mrežnjače ali se najviše koristi zeleno-plavi argon laser. Ovo je najrasprostranjeniji laser u kliničkoj praksi i sa njim je napravljen najveći broj istraživanja koja pokazuju učinak fotokoagulacije kod raznih oboljenja oka.

 

Pored toga, postoje dve vrste tehnika koje se mogu koristiti:

 

  •  Lokalizovana laser fotokoagulacija – ova tehnika se koristi u početnoj fazi oboljenja, kada nema puno novonastalih krvnih sudova

 

  •  Panretinalna laser fotokoagulacija – primenjuje se ukoliko je bolest zahvatila veliki deo retine sa pojavom mnogobrojnih krvnih sudova

 

Oporavak

 

Nakon tretmana može doći do zamagljenja vida u vremenskom trajanju od nekoliko sati ili nekoliko dana. Primena terapije kapima je uobičajena u rasponu od nekoliko dana. Takođe, u nekim slučajevima se može javiti bol ili osetljivost na svetlo. 

 

Ukoliko ste zainteresovani za još zanimljivog i edukativnog sadržaja iz oblasti oftalmologije posetite našu blog sekciju.