Katarakta – simptomi i tok operacije

Katarakta predstavlja jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja. Sama operacija je jedan od najčešćih zahvata s kojim se susrećemo. Katarakta dovodi do gubitka vode, zgušnjavanja belančevina unutar sočiva i utiče na pojavu zamućenja.

 

Posledica katarakte jeste zamućenje očnog sočiva, dakle, zamućenje vida koje se postepeno širi. Često nastaje na oba oka, ali se ne mora razvijati istim intenzitetom.

 

Pored zamućenja, pacijenti sa kataraktom se najčešće žale i na:

 

  • Rasipanje svetlosti
  • Dvostruke slike na jednom oku
  • Smanjen intenzitet boja
  • Slab vid pri smanjenom izvoru svetla
  • Zablještanje kod izlaganja jačem izvoru svetlosti

 

Operacija katarakte 

 

Sama procedura je izuzetno kratka i bezbolna. Izvodi se pod lokalnom anestezijom i traje svega desetak minuta. Pacijenti vrlo brzo nakon operacije idu kući i ne zadržavaju se na bolničkom lečenju. Operacija katarakte obavlja se fakoemulzifikacijom. Koristi se ultrazvuk minimalnog reza, što omogućava brz oporavak.

 

Nekada se smatralo da katarakta treba da se operiše nakon potpunog gubitka vida. Danas to nije slučaj. Kataraktu treba operisati dok zamućeno sočivo ne otvrdne, što olakšava intervenciju. 

 

Operacija podrazumeva i postavljanje novog intraokularnog sočiva najnovije generacije. Sočivo može imati i dioptriju koja odgovara potrebama pacijenta, pa je moguće osloboditi se nošenja sočiva ili naočara za vid. Rezultati operacije vidljivi su 24h kasnije. Postoperativna terapija podrazumeva korišćenje prepisanih kapi za oči, kao i izbegavanje podizanja tereta.

 

Ukoliko želite da saznate kako da sačuvate svoj vid pročitajte naš blog Top 5 načina da sačuvate svoj vid.