Top 5 načina da sačuvate vid

Od svih čula koje čovek poseduje, čulo vida je podložno najvećim promenama u toku životnog veka usled mnogobrojnih spoljašnjih uticaja pogubnih po njegovo zdravlje.

Preventivni očni pregledi preporučuju se jedanput godišnje iako ne postoje nikakve tegobe, a pored saveta lekara postoje načini na koje vi sami možete uticati na očuvanje vida.

 

Trepćite više

 

Svakodnevno korišćenje kompjutera i telefona dovodi do sušenja oka usled smanjenog broja treptaja izazivajući zamagljeni vid, probleme sa fokusiranjem i povećanu osetljivost na svetlost. Normalan broj treptaja u minuti je od 16 do 20 ali se taj broj prepolovi tokom vremena provedenog  ispred ekrana. Preporuka je da se na svakih 20 minuta napravi pauza od 20 sekundi kada je neophodno usmeriti pogled na bilo koji udaljeni predmet u Vašem okruženju. Na taj način ćete hidrirati i odmoriti oči uz smanjenje neželjenih dejstva dugotrajnog gledanja u monitor.

 

Koristite zaštitne naočare

 

Bilo da ste na suncu ili ispred računara Vaš vid trpi posledice prevelike izloženosti svetlošću koje se lako mogu izbeći. Ukoliko provodite dosta vremena ispred ekrana, posebno dizajnirane naočare za zaštitu oka bez dioptrije eliminišu neželjene efekte ‘plavog svetla’ i reflekcije ekrana. Važno je obratiti pažnju i na spoljašnje faktore poput UV zračenja od čega je zaštita podjednako neophodna. Naočare za sunce sa UV filterima i polarizovanim staklima predstavljaju najsigurniji način da zaštiite vid od štetnih sunčevih zraka.

 

Hranite se zdravo

 

Jedna od najpoznatijih namirnica sa blagotvornim dejstvom na vid je šargarepa, zbog visoke koncentracije vitamina A. Zeleno lisnato povrće, kelj, spanać, blitva a takođe  i brokoli, prokelj, tikvice i grašak su povrće bogato luteinom i zeaksantinom, važnim antioksidantima koji su neophodni za očuvanje vida. Ne sme se zaboraviti na povoljan učinak omega-3 masnih kiselina koji se nalaze u ribi i morskim plodovima, stoga ove namirnice treba uvrstiti u redovnu ishranu.

 

Budite fizički aktivni

 

Nedovoljna fizička aktivnost nosi veliki rizik od gubitka vida. To je zato što su oštećenja vida često uzrokovana hroničnim zdravstvenim problemima kao što su srčana oboljenja, visok krvni pritisak, dijabetes, poremećaj rada štitaste žlezde itd. Gojazni pacijenti sa degeneracijom žute mrlje imaju dvostruko veći rizik od nastanka težih formi ove bolesti. Istraživanja su pokazala da kod fizički neaktivnih ljudi postoji 25% veći rizik od pojave glaukoma. Iz tog razloga je neophodno uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost, poput dnevne šetnje od minimum 30 minuta.

 

Spavajte dovoljno

 

Odmor i dobar san su važni za očuvanje vida jer se tada oči oporavljaju od svakodnevnih opterećenja usled modernog načina života (dugotrajno izlaganje veštačkim izvorima svetlosti, rad na blizinu…). Zbog toga nedostatak sna izaziva nelagodnost u očima, peckanje, suvoću, pojavu podočnjaka, oticanje i treperenje kapaka. Nađite vremena za odmor i ne skraćujte sebi vreme za spavanje.