Dečija oftalmologija: 3 bitne stavke

Zdravlje očiju i kvalitet vida kod dece je jedna od najosetljivijih tema na polju oftalmologije. Rano uočavanje problema utiče na razvoj vida kod deteta. Taj proces traje od rođenja do 9. godine života i ključni je period za sprečavanje slabovidosti. Zbog toga, dečija oftalmologija privlači posebnu pažnju lekara. Naposletku, uloga roditelja u prevenciji i terapiji bolesti oka je ključna. U nastavku možete pročitati 3 stavke o dečijoj oftalmologiji koje svaki roditelj treba da zna. 

 

Prvi oftalmološki pregled

 

Ukoliko ne postoje vidljive tegobe dete treba voditi kod oftalmologa barem tri puta do 8. godine života: u prvoj i trećoj godini i pred polazak u školu. Uz to, zavisno od procene oftalmologa, dalji pregledi se određuju na godišnjem ili trogodišnjem nivou. 

 

Kako prepoznati problem

 

Mnogi problemi sa očima i vidom se mogu korigovati ukoliko se prepoznaju na vreme. Prvi koji ih primete su svakako roditelji. Svakodnevne situacije, poput načina na koje se dete igra, da li krivi glavu kada nešto gleda, žmirka, primiče igračke očima ili nespretno hoda mogu biti indikatori za probleme sa vidom. Isto tako, ozbiljna oftalmološka oboljenja se mogu rano prepoznati po znacima kao što su:

 

  • pojava povremenog crvenila oka
  • suzenja
  • izgled oka drugačiji nego inače
  • neobična boja očiju
  • zenice različite veličine
  • “bela zenica”
  • skretanje ili treperenje očiju

 

Najčešći uzroci problema

 

Ukoliko postoji pojava oftalmoloških oboljenja i lošeg vida kod članova porodice, preporučljiv je što raniji pregled deteta. Istovremeno, današnji stil života svakako utiče na kvalitet vida kod dece. Prekomereno provođenje vremena ispred kompjutera i televizora kao i upotreba mobilnih telefona u najranijem uzrastu nema blagotovoran uticaj na oči dece. To je jedan od faktora odgovoran je za sve učestaliju pojavu kratkovidosti, ali i glavobolja, poremećaja spavanja i koncentracije.